JANE KØNIG

Sieraden sinds 1989

Jane Kønig studeerde in 1986 af als modeontwerper aan de Deense Kunstacademie, op dat moment  was zij al geïnteresseerd in sieraden en andere accessoires.

Het jaar daarna kreeg ze een plek op een werkplaats samen met een aantal andere goudsmeden. Hier maakte zij zich al snel en op eigenzinnige wijze de grondbeginselen van het goudsmeden ambacht eigen. Ook vond ze haar eigen vorm, die een bijzondere persoon met een bijzondere stijl uitdrukt.

Sindsdien werkt ze fulltime als goudsmit. De stijl van Jane is speels, avontuurlijk en rock and roll in één.

Ze combineert oude, antieke voorwerpen zoals rozen van koraal, antieke stenen en unieke objecten met moderne materialen en ontwerpen en creëert daardoor een onverwacht effect.

Kenmerkend voor haar stijl is de combinatie van alledaagse voorwerpen met edele materialen, onder meer badges met sterke symbolen uitgevoerd in edelmetaal en diamanten, maar ook bijvoorbeeld lijnen waarin hoorn en been zijn verwerkt.

Jane Kønig doet inspiratie op tijdens haar reizen, waar ze ook materialen en objecten vindt. Ze koopt dingen in het buitenland die ze later met haar Deense ontwerpen combineert.

Alle sieraden zijn met de hand gemaakt en worden vervaardigd van materialen als hoorn, been en leer gecombineerd met zilver, goud, halfedelstenen en diamanten.

Ze zorgt ervoor dat de productie op een verstandige en duurzame manier gebeurt. Hierbij gaat het om de werkomgeving van de goudsmeden en de manier waarop zakenrelaties beheerd worden.

Jane heeft fantastische creaties gemaakt voor modeshows, theatervoorstellingen en muziekvideo’s. Onder meer de sieraden voor de opera "Het 4e Lied van Gudrun" en ze heeft ook een hele sieradenlijn voor de Deense Hartstichting ontworpen.

Jane heeft tentoonstellingen gehouden in de Øksnehal en in het Nationaal Museum waar ze met ontwerpen werkte die het hele lichaam in metaal en plexiglas hulden en een synergie creëerde tussen sieraden en kleding. Ze heeft aan diverse groepstentoonstellingen meegedaan, onder andere in de Hyperhall in de Øksnehal en de lentetentoonstelling op Charlottenborg.

Haar sieraden zijn ook tijdens diverse modeshows te zien en in reportages en features in bladen en kranten in de hele wereld.

Jane Kønig heeft de Wonderful Copenhagen Design Award gewonnen, De Gouden Vingerhoed en de St. Loyd medaille voor goudsmeden.

Haar ontwerpen worden verkocht in Europa, de VS, Canada en Japan.

previous next